Zimno?
No to krem z dyni : )
Składniki:
(na 6 porcji)
miąższ z kilogramowej dyni
2 ziemniaki
łyżki eko vegetki/ bulionu vege
litr wody
curry, garam masala, cynamon, imbir, kardamon, kurkuma
łyżka miodu
sól
parę kropel cytryny
do podania: prażone pestki dyni (ew. słonecznika) i jogurt naturalny
Przygotowanie:
Kroimy ziemniaki i miąższ z dyni (obojętnie jakim sposobem, mój był trudny, skomplikowany, małe efektywny)
Wrzucamy je do garna z łyżką oliwy, aby się przysamżyły
Gdy lekko zmiękną zalewamy je gorącym bulionem.
Przyprawiamy.
Gotujemy pod przykryciem około 30 minut
Blendujemy wszytko na gładki krem: )
Na suchej pateli przypiekamy pestki. Podajemy z łyżką jogurtu.
Cieplej ?
(moja bransoletka- http://www.personalstyle.pl/ )
Pięknie podana, a smak pewnie też niczego sobie :) Zupa z dyni jest pyszna
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo. :)
OdpowiedzUsuńTotalna satysfakcjia podniebienia! I jako, że lubię do Ciebie zaglądać, wyróżniłam Twój blog Wiko jako Liebster Blog :) Zadałam Ci kilka pytań, szczegóły tu: http://dybek.blogspot.nl/2012/11/jesienne-crumble-co-szybko-znikneo-tag.html
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Dziękuję za nominację to strasznie miłe : )
UsuńJak tylko będę mieć chwilkę... czyli w sobotę : )
mnie się podoba ten chlebek obok :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremy:)!
OdpowiedzUsuńpoproszę taką miseczkę! :)) rewelacja!
OdpowiedzUsuńsmakowity!
OdpowiedzUsuń