wtorek, 23 sierpnia 2011
Śródziemnomorska faszerowana papryka
Jakie warzywa są obecnie największe, najpełniejsze, o najintensywniejszym aromacie i kolorze, najpiękniej ukształtowane? Oczywiście papryki : ) Trzeba więc je faszerować, zapiekać, marynować... : ) Moje zostały nafaszerowane- kuskusem ze śródziemnomorskimi dodatkami . Bardzo fajne, danie, dające spore pole do popisu- warzywa i przyprawy można wybierać dowolnie, próbowałam już wielu wersji, orientalnej, z pesto i fetą czy z ryżem. Dziś przedstawiam Wam moją ulubioną : )
1.Papryki myjemy, rozcinamy albo na połówki, albo odcinamy górę, usuwamy gniazdo nasienne. Rozgrzewamy piekarnik na opcję grilla i wkładamy papryki, żeby się przypiekły i zmiękły.
2.W tym czasie przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Zawsze prócz soli dodaję kurkumę.
Składniki:
-czarne oliwki
-suszone pomidory
-1 świeży pomidor
-ziarna słonecznika
-świeża bazylia i pietruszka
-ser kozi
-pieprz, słodka papryka, rozmaryn i oregano
3.W czasie gdy kuskus będzie namiękał posiekajcie wszytki składniki. Wymieszajcie je z kaszą i nafaszerujcie nimi papryki.
4.Na koniec zapieczcie jeszcze na szybko całość, aby smaki się połączyły : )
Smacznego : )
A na jutro mam ochotę na jakiś oriet....
W.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam taka paprykę na lato! Często ją robie, tylko zamiast koziego sera dodaje fetę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń