czwartek, 25 sierpnia 2011

Mi piache.... Spaghetti !





Nie będę się rozpisywać nad wspaniałością tego dania, bo każdy wie jak wspinała jest pasta aglio e olio com pomidorini. Ja miałam do tego cudne, super długie, 100 cm spaghetti z pszenicy durum. Rezultat- szybkie, pyszne proste danie i absolutnie włoska atmosfera w domu : )
Oto przepis na włoski czwartek w 10 minut (co nie do końca jest prawdą, bo według tradycji w czwartki je się gnocchi )


Składniki:
-bardzo dobra oliva extra vergine *(ja użyłam własnej, aromatyzowanej, polecam)
-ząbek czosnku na osobę, i o jeden więcej
-pomidorki koktajlowe
-łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu
-duża garść świeżej bazylii
-kilka kropel octu balsamicznego

do posypania- parmezan

Przygotowanie:

-Makaron gotujemy bardzo al dente (krócej niż na opakowaniu)
Rozgrzewamy oliwę, wkładamy przecięte na pół pomidorki, zasypujemy je cukrem, czosnek kroimy w płatki lub kostkę, dodajemy do pomidorków, przyprawiamy, dolewamy octem. Wkładamy makaron i listki bazylii, gotujemy minutkę i podajemy gorące na talerze.

*Moja oliwa, to naprawdę przydatny polepszacz smaku. Do wysokiej butelki wsadzacie dowolne zioła i przyprawy ( ja mam peperonchini, czosnek, bazylię i rozmaryn ) zalewacie wysokiej jakości oliwa. Po 2-3 dniach można już jej używać : )




11 komentarzy:

  1. Na ostatnim zdjęciu fajnie widac nitki wyciaganego makronu z patelni - świetne! Zresztą nie tylko zdjęcie, całe spaghetti!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, bardzo lubię makaron z pomidorami, a tak doprawiony musi byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham kuchnię włoską, te makarony, sery, zioła, pomidory rozgrzane południowym słońcem...
    Jeśli będzie tu jeszcze więcej takich dań, to ja tu zostaję- będę jeść oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. spaghetti z takimi dodatkami jest po prostu pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie długie spaghetti jest świetne :)
    a kuchnia włoska znajduje się w mojej ścisłej czołówce.

    OdpowiedzUsuń
  6. z całą moją miłością do makaronu - obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wloskie jedzenie. Juz zjadlam swoje spaghetti wiec pozwolisz, ze wprosze sie na Twoje :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne! Z tymi małymi pomidorkami, jeszcze takiego nie robiłam, pięknie wygląda, świetne, dynamiczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń