wtorek, 23 sierpnia 2011

Śródziemnomorska faszerowana papryka







Jakie warzywa są obecnie największe, najpełniejsze, o najintensywniejszym aromacie i kolorze, najpiękniej ukształtowane? Oczywiście papryki : ) Trzeba więc je faszerować, zapiekać, marynować... : ) Moje zostały nafaszerowane- kuskusem ze śródziemnomorskimi dodatkami . Bardzo fajne, danie, dające spore pole do popisu- warzywa i przyprawy można wybierać dowolnie, próbowałam już wielu wersji, orientalnej, z pesto i fetą czy z ryżem. Dziś przedstawiam Wam moją ulubioną : )

1.Papryki myjemy, rozcinamy albo na połówki, albo odcinamy górę, usuwamy gniazdo nasienne. Rozgrzewamy piekarnik na opcję grilla i wkładamy papryki, żeby się przypiekły i zmiękły.

2.W tym czasie przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Zawsze prócz soli dodaję kurkumę.


Składniki:


-czarne oliwki
-suszone pomidory
-1 świeży pomidor
-ziarna słonecznika
-świeża bazylia i pietruszka
-ser kozi

-pieprz, słodka papryka, rozmaryn i oregano

3.W czasie gdy kuskus będzie namiękał posiekajcie wszytki składniki. Wymieszajcie je z kaszą i nafaszerujcie nimi papryki.
4.Na koniec zapieczcie jeszcze na szybko całość, aby smaki się połączyły : )

Smacznego : )


A na jutro mam ochotę na jakiś oriet....

W.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam taka paprykę na lato! Często ją robie, tylko zamiast koziego sera dodaje fetę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń