piątek, 7 października 2011

Najlepszy krem z pomidorów!




Po prostu, bez zbędnego gadania. Najlepszy przepis na krem z pomidorów, i basta !

Składniki:
-1 kg dojrzałych pomidorów
-2 ziemniaki
-2 marchewki
-ząbek czosnku
-sól, pieprz, brązowy cukier
-ocet balsamico
-oliwa extra vergine
-kurkuma
-słodka papryka w proszku
-świeże zioła - bazylia i rozmaryn




Przygotowanie:
1. W ganku gotujemy obrane marchewki i ziemniaki, w malej ilości wody z kurkumą
2. W tym czasie pieczemy pomidory w piekarniku. Trzeba posypać je cukrem i świeżymi ziołami. Skropić octem i oliwą. Nastawiamy je na 220 * na godzinkę. Wyobraźcie sobie że one po prostu dojrzewają jak w naturalnych warunkach, na słońcu ; )
3. Po upieczeniu obieramy pomidory ze skórki, powinna sama odchodzić i wrzucamy je do garnka z warzywami. Przewalamy też wszytko co zostało na blasze.
4.Miksujemy na krem i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i papryką. Ewentualnie można dać też suszonej bazylii czy oregano.
5. Podajemy z łyżką jogurtu, listkiem bazylii i posypane parmezanem ; )



Ja nie lubię zup, ale ta naprawdę mi smakuje, jest aromatyczna, mocno pomidorowa i rozkosznie kremowa; )

W.

4 komentarze:

  1. W tym roku rozsmakowałam się w takiej zupie. Robiłyśmy ją sobie z mamą przez całe wakacje. Jest pyszna :)
    PS Świetny blog, dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zupy polubiłam dopiero niedawno. I to wtedy kiedy popularne zaczęły być kremy - nie cierpię kiedy w zupie pływają warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję do zakładek, bo wygląda niesamowicie apetycznie :)

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie się zastanawiałam jak zrobić taką zupę-krem pomidorowy :) Koniecznie daję do zakładek! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń