środa, 21 grudnia 2011

Prezenty Kulinarne (dużo inspiracji )




`W świętach najbardziej lubię przygotowania; ) Tym razem były (są) naprawdę wyjątkowe; ) Nie czuję świątecznej atmosfery, nie słyszę kolęd i nie ma śniegu- i to jest w tym najlepsze. Wszystko jest naturalne, bez zbędnego patosu. A bawię się się bosko. Elegancka kolacja wigilijna, w moim stylu. Przebierane pieczenie tony pierniczków. Dużo radości. Lubię dawać i dostawać prezenty. To miłe i nie do końca komercyjne. W tym roku skupiłam się na paczkach pełnych smakołyków i książkach. Wszystko hand -made, łącznie z opakowaniem. Zapraszam Was po poczytania o przepisach na kulinarne prezenty ; )



1.Pierniczki
Razem z Fitkiem, upiekłyśmy pierniczki z ponad 2 kg mąki... co oznacza że kula ciasta była większa od mojej głowy. Nie wiem czy było to bardziej zabawne, czy bardziej męczące.
Podaję przepis na mniejszą ilość.
Składniki:
500 – 600 gram mąki
szklanka płynnego miodu
szklanka brązowego cukru (lub melasy)
2 jajka
150 ml oleju roślinnego (może być masło jeśli wolicie)
(ewentualnie trochę mleka, lub jogurtu, do uzyskania optymalnej konsystencji)

łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka imbiru
łyżeczka gałki muszkatołowej
duuużo cynamonu
cukier migdałowy
łyżeczka sody i/lub proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
takie ciasto powinno trochę poleżeć, może być godzina lub całą noc.
1.Jajka rozcieramy z cukrem, dosypujemy mąką, miód, olej i przyprawy.
2.Ugniatamy długo, aż cisto będzie elastyczne, zwarte w jednolitym kolorze.
3.Rozwałkowujemy na oproszonej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy wzorki.
4.Pieczemy w temp 200 * aż się ze złocą. Około 5-7 minut

Po przestudzeniu dekorujemy.

Mogę wisieć na choince, nie stracą nic w smaku.

Muszę przyznać, ze przy naszej ilości dekorowanie było NAJGORSZE. Jestem jednak pewna, że pierwsze 50 pierniczków to prawdziwa przyjemność ; )



2. Praliny czekoladowo orzechowe
Część dalsza, genialne praliny. Proste i najlepsze na świecie. Każdy oszalał na ich punkcie ; )
Przepis znalazła Fitek, pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl Cytuję:

Składniki na około 25 pralinek:
100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych
150 g orzechów laskowych
200 g nutelli
250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do obtoczenia)*, roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali

Orzechy laskowe podpiec w piekarniku (około 180ºC przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu) lub na patelni. Obrać ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni, z podpieczonych orzechów skórka bardzo łatwo schodzi). Posiekać.

Wafelki (najlepsze bez polewy czekoladowej) drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej pokruszonych wafelków), układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w czekoladzie i zostawić do jej zastygnięcia. „


3.Miód z bakaliami
To bardzo efektowny podarunek, pomysł rodem z Grecji. Ozdobne słoiczki napełniamy miodem do połowy, zasypujemy bakaliami, zakręcamy. Miód powinien być na tyle płynny żeby się przelewał. Bakalie nie opadną na dno.



4.Czekoladki z aromatycznymi cytrusami:
Niestety nie mam zdjęcia, wszystkie już są zapakowane. Ale na pewno świetnie je sobie wyobrazicie.
Składniki na 6 małych, okrągłych tabliczek:
-3 gorzkie czekolady ( roztopione w kąpieli wodnej)
-pomarańcza lub mandarynka pokrojona w paski (obrana ze skórki, zagotowana na patelni z łyżką brązowego cukru i np. wódki cytrynowej)
-opcjonalne cynamon
Wykonanie:
1.Pojemnik (u mnie małe niskie szklanki) wykładamy folią aluminiową
2.Roztopioną czekoladę wlewany na dno pojemnika
3.Nakładamy owoc z syropem, posypujemy cynamonem, zalewamy czekoladą.
4. Tak zrobione czekoladki powinny spędzić kilka dobrych godzin w lodówce, potem odklejamy z nich filię i pakujemy; )

Moje pudełka wyglądają tak:




<3

2 komentarze:

  1. To się nazywa przedświąteczne gotowanie! Chciałabym dostać takie piękne pudełeczko z pyszną zawartością. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego, najmilszego i najbardziej magicznego! :)

    OdpowiedzUsuń