czwartek, 13 września 2012

Pełnoziarniste brioche z nutellą i kremem waniliowym


Chciałam gotować po francusku... zrobiłam tartę. Po czym zjadłam sushi, sałatkę z tuńczykiem i tortille z cukinią, a dziś nawet tosta z pesto i mozzarellą. Czyli brak sukcesów. Przerasta mnie ilość masła.

Za to udało mi zrobić całkiem francuskie pełnoziarniste śniadaniowe brioche z nutelą i kremem waniliowym ; )

Nie wiem jeszcze jak smakują... ale pachną wspaniale ; )

Składniki:
Ciasto:
(na ok 8 bułeczek)
 250 g mąki pełnoziarnistej
 20 g drobnego cukru
 25 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego odtłuszczonego mleka
2 jajka
3 łyżki masła (lub 1/4 szklanki oleju)
 szczypta soli
szczypta kurkumy

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka i łyżkę mąki, odstawiamy na 10 minut
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy tłuszcz, resztę mleka, cukier.
Wlewamy zaczyn.
Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
Odstawiamy do podwojenia objętości

Krem waniliowy:
2 żółtka

pół szklanki mleka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
pożądany chlust advocat'u
( powinna być też wieeelka łyżka masła- żeby było bardziej francusko)
łyżka mąki ziemniaczanej


Gotujemy mleko, rozpuszczamy w nim cukier
Dodajemy advocat, żółtka
Sypiemy mąkę i baardzo mocno mieszamy (trzepaczką) aby nie było grudek
Zagotowujemy cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia
Zostawiamy aby ostygnął


Nutela- ze słoika <3

Przygotowanie:
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy brązowym cukrem (wspaniale się karmelizuje) 

Dzielimy ciasto na 8 równych kulek.
Robimy z nich placki i układamy na nich po łyżeczce kremu i nuteli.
Formujemy kulki, uważając, żeby dokładnie je zakleić.
Układamy w naczyniu do wyrośnięcia- ok 3 minut.
Pieczemy w temperaturze 180* aż będą złote i pachnące.

W wyjęciu ich z piekarnika bardzo pomogą piękne łapki z http://homelook.pl/


xoxo
Wika









15 komentarzy:

  1. Krem waniliowy i czekoladowy w bułeczkach, mniam. Chętnie porwałabym jedną na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z nutellą i kremem waniliowym, to musi być genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pełnoziarnistego brioche jeszcze nie widziałam ale to świetny pomysł na trochę zdrowia w tej rozpuście :) W oryginalnych przepisach powalała mnie ilość masła ale ta u Ciebie zdecydowanie zachęca do wypróbowania :) I jeszcze te dodatki- pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie idealne i jeszcze z mąką pełnoziarnistą, to zdecydowanie coś dla mnie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne te Twoje brioche! przepis wykonalny, ale czy myślisz, ze można na słono? ostatnio robiłam za dużo wypieków słodkich.
    Piękny ten Twój garnek na zdjęciu profilowym, możesz zdradzić skąd?pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnek jest z ... tesco ; ) Kupiony kilka lat tamu ; )

      A na słono, w sumie to tak. Takie bułeczki z np. sosem pomidorowym i mozarellą... hmm: ) Musiałby by się fajnie ciągnąć przy jedzeniu ; )

      Usuń
  6. wyglądają przepięknie, chętnie bym takich spróbowała :) a łapki prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędne. Skusiłam się, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Muszą być przepyszne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. już sobie wyobrażam jak nadgryzam jedną z tych pysznych bułeczek, przegryzam się przez chrupiącą skórkę, do miękkiego miąższu, a potem wypływa takie pyszne nadzienie!!!
    o raju...
    ślinkę przełykam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. jeśli z nutellą, to na bank pyszne :)
    swoją drogą ciekawy sposób na pieczenie bułeczek w naczyniu do zapiekania - na pewno do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  11. Brioche uwielbiam! i dosyć często robię, bo są przepyszne! z nutellą jeszcze nie robiłam, ale podejrzewam, że są pyszne. Ze swojej strony mogę polecić z creme patisierre i czekoladą. Istna rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, i krem jest :) zauważyłam, to co najbardziej lubię, nutellę, a krem waniliowy mi uciekł :):)

      Usuń