wtorek, 6 listopada 2012

Wellness. Ciasto marchewkowe bez cukru.




Brr zimno, prawda? 
Z powodu nadejścia listopada, deszczu i zimna chciałabym rozpocząć nowy cykl na blogu.
Wellness food. Czyli zdrowe, dobre, rozgrzewające dania na jesień i brak czasu. Takie dla których chce się wracać do domu.  A przy tym lekkie i pełnowartościowe. Takie jedzenie jest tak samo potrzebne jak ciepły sweter i kubek czerwonej herbaty z waniliowym aromatem. 

Zaczynamy od ciasta marchewkowego z solidną porcją cynamonu, imbiru i orzechów włoskich.
 Całkiem bez cukru, za to z prawdziwym miodem.
 Z pełnoziarnistej orkiszowej mąki, prawie bez tłuszczu. 
A na górę frosting z ricotty z wanilią. 
Wszystkie składniki są dokładnie zbilansowane, zdrowe i pełnowartościowe. 

Składniki:
4 duże marchewki
2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 ekologiczne jajka
100 g jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
2 łyżki miodu
ok 2 cm świeżo startego imbiru

szczypta soli, kurkumy
duużo cynamonu

30 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Orzechy prażymy na patelni.
2. Ścieramy marchewki
3. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy orzechy.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * przez około 45 minut



Frosting:
200 g świeżej ricotty
chlust aromatu waniliowego
łyżeczka cukru waniliowego

<3




15 komentarzy:

  1. marchwiowe to mój numer jeden, następnym razem też dodam imbiru na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam ciasta z marchwi i z czasem przekonuję się, że warto to nadrobić. :) To Twoje wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie marchwiowe nigdy nie wyszło jeszcze.. :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ta wersja ciasta marchewkowego, chętnie wypróbuję :) No i czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy z cyklu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam marchewkowca, a ta wersja jest idealna dla mnie!! <3
    pychaa!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto marchewkowe stawia na nogi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł masz z tym zimowym cyklem :) A ciasto wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. doskonałe! ja też mam idealny przepis na marchwiowe, rodem z Ameryki:)już chyba na nie najwyższy czas!

    OdpowiedzUsuń
  9. O chyba niebawem zrobię takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto cudowne! A ten cykl to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam marchewko we ciasto! I ricottę! I lekkie pyszne dania!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne marchewko ciasto, które zachęca mnie do upieczenia:), tylko za każdym razem coś popsuje mi plany i piekę coś innego... Może w końcu się zmobilizuję :)...
    I mi również podoba się pomysł na ten cykl dań na jesień :).

    OdpowiedzUsuń