czwartek, 25 sierpnia 2011
Mi piache.... Spaghetti !
Nie będę się rozpisywać nad wspaniałością tego dania, bo każdy wie jak wspinała jest pasta aglio e olio com pomidorini. Ja miałam do tego cudne, super długie, 100 cm spaghetti z pszenicy durum. Rezultat- szybkie, pyszne proste danie i absolutnie włoska atmosfera w domu : )
Oto przepis na włoski czwartek w 10 minut (co nie do końca jest prawdą, bo według tradycji w czwartki je się gnocchi )
Składniki:
-bardzo dobra oliva extra vergine *(ja użyłam własnej, aromatyzowanej, polecam)
-ząbek czosnku na osobę, i o jeden więcej
-pomidorki koktajlowe
-łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu
-duża garść świeżej bazylii
-kilka kropel octu balsamicznego
do posypania- parmezan
Przygotowanie:
-Makaron gotujemy bardzo al dente (krócej niż na opakowaniu)
Rozgrzewamy oliwę, wkładamy przecięte na pół pomidorki, zasypujemy je cukrem, czosnek kroimy w płatki lub kostkę, dodajemy do pomidorków, przyprawiamy, dolewamy octem. Wkładamy makaron i listki bazylii, gotujemy minutkę i podajemy gorące na talerze.
*Moja oliwa, to naprawdę przydatny polepszacz smaku. Do wysokiej butelki wsadzacie dowolne zioła i przyprawy ( ja mam peperonchini, czosnek, bazylię i rozmaryn ) zalewacie wysokiej jakości oliwa. Po 2-3 dniach można już jej używać : )
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Na ostatnim zdjęciu fajnie widac nitki wyciaganego makronu z patelni - świetne! Zresztą nie tylko zdjęcie, całe spaghetti!
OdpowiedzUsuńpycha, bardzo lubię makaron z pomidorami, a tak doprawiony musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńKocham kuchnię włoską, te makarony, sery, zioła, pomidory rozgrzane południowym słońcem...
OdpowiedzUsuńJeśli będzie tu jeszcze więcej takich dań, to ja tu zostaję- będę jeść oczami :D
spaghetti z takimi dodatkami jest po prostu pyszne:)
OdpowiedzUsuńtakie długie spaghetti jest świetne :)
OdpowiedzUsuńa kuchnia włoska znajduje się w mojej ścisłej czołówce.
Uwielbiam spaghetti w każdej odsłonie:)
OdpowiedzUsuńMmmm pycha! moje smaki;)
OdpowiedzUsuńz całą moją miłością do makaronu - obłędne!
OdpowiedzUsuńoch, pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wloskie jedzenie. Juz zjadlam swoje spaghetti wiec pozwolisz, ze wprosze sie na Twoje :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
Fajne! Z tymi małymi pomidorkami, jeszcze takiego nie robiłam, pięknie wygląda, świetne, dynamiczne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuń