niedziela, 22 maja 2011

Aromatycznie. Łosoś, mango, melon. Elegancka egzotyka.

Egzotyczna mieszanka smaków. Słodko, ostro, kwaśno, aromatycznie. To danie jest ścieżką pomiędzy wszelkimi doznaniami smakowymi jakie możemy sobie wyobrazić. Każdy kęs jest jak mały krok w głąb własnej smakowej filozofii. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami, przygotowanie całości to jedynie 15 minut. 15 do perfekcyjnej mieszanki smaków. Warto.



Łosoś z egzotyczną salsą.

Marynata na łososia:
-cytryna
-oliwa cytynowa
-ocet malinowy
-kurkuma
-słodka papryka
-sól, pieprz

Zalewamy tym wszystkim łososia, i odstawiamy do lodówki. U mnie leżał całą noc, ale myślę że może być krócej.

Egzotyczna salsa:
-ogromne mango
-pół żółtego melona
-łyżka sosu słodko ostrego Thai-thai (lub podobnego)
-łyżka octu malinowego
-łyżka oliwy z oliwek
-szczypta Ghana Masala
-pieprz
-chilli powder
-szczypta cukru
-ząbek czosnku
-duużo świeżej pietruszki

Owoce kroimy w dorodną kostkę, mieszamy z przyprawami i sosami, podajemy. Ok 320 kcal na porcje.

Ładnie wygląda na listkach sałaty. Proponuję z ryżem.




Ostatnio nie mam czasu gotować, praca, zdjęcia, życie. Dziś sesja. Wczoraj praca. Dlatego teraz każde danie które przygotowują jest wyjątkowe, wyszukane, i sprawia mi tyle przyjemności : ) Doceniamy chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz