środa, 24 sierpnia 2011

Krewetki curry masala





Drugie miejsce na liście moich ulubionych kuchni zajmuje kuchnia indyjska. Jest chyba najbardziej różnorodna i na pewno najbardziej aromatyczna ze wszystkich jakie poznałam. Lubię indyjskie restauracje, bo naprawdę potrafią mnie zaskoczyć i zainspirować. Wiele razy po powrocie z jakiegoś orientalnego obiadu eksperymentowałam w kuchni z przyprawami, nieraz moje mieszanki były taaaak ostre że ciężko było je przełknąć. Z czasem nauczyłam się wyczucia, i teraz potrafię całkiem nieźle odtworzyć smaki Indii. Dziś użyłam przyprawy – Fish curry masala, zakupionej na jarmarku dominikańskim od oryginalnego hindusa. Nie zawiodłam się, smak i aromat był wyśmienity.

Krewetki curry masala:
Składniki:

-łyżeczka fish curry masala *
-kilka ziaren kolendry
-szczypta kuminu


-krewetki
-marchew
-cebula
-żółta papryka
-żółta fasolka szparagowa
-sok z limotki
-kilka kropel octu ryżowego
-czosnek
-sól
-mleko kokosowe
-garść nerkowców


Przygotowanie:

1.fasolkę obgotować przez 10 minut
2.Podsmażyć na suchej patelni wszystkie przyprawy
3.W woku rozgrzać olej, wcisnąć czosnek, dodać kilka kropel limonki , wrzucić krewetki i nerkowce
4.wszystkie warzywa pokroić. Marchew w słupki, paprykę w kostki, cebulę w pióra, fasolkę na pół. I wrzucać do woka w tej kolejności.
5.Dodać przyprawy i zalać mlekiem kokosowym
6.Podawać zaraz po zagotowaniu.


Danie podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym albo typowo tajskim, mocno sklejonym. Mój był brązowy i sypki, więc brakowało mi tej klasycznej konsystencji.



*wybaczcie, składu nie ma ani po polsku,ani po angielsku, ale na pewno taka mieszanka zawiera: chili, cumin, mango, imbir, cynamon (?), kardamon
I całą masę innych przypraw, które ciężko dostać osobno.





W

1 komentarz: