wtorek, 19 czerwca 2012

Zdrowo i lekko: biała ryba i zielone warzywa


Chciałabym zauważyć, że od miesiąca jem niemal tylko szparagi i dziś piszę o nich po raz pierwszy: )


Czyli o cudownym Aglio olio
oliwa, cytryna, czosnek i szczypta soli. Idealny sos do ryb i zielonych warzyw.

Dziś na obiad- dorsz i letnie, zielone warzywa, wszystko skropione aglio olio. Lekko i pysznie.

  1. Marynata do ryb:
    aglio olio (oliwa, cytryna, czosnek, szczypta soli)
    pieprzy cytrynowy
    kurkuma
    natka pietruszki
    malutka szczypta imbiru
    Smarujemy nią filety z białej ryby, wkładamy do nagrzanego piekarnika, na ok 20 minut.
    Resztę mieszanki podajemy na stół.

  1. Letnie warzywa
    Lekko gotujemy
    fasolkę lub groszek cukrowy
    zielone szparagi
    młody bób
    ew. pestki słonecznika, dyni


Bób obieramy z łupinek. Wszystkie warzywka i pestki wkładamy na patelnię z dobra oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i tymiankiem.











1 komentarz: