Chciałam gotować po francusku... zrobiłam tartę. Po czym zjadłam sushi, sałatkę z tuńczykiem i tortille z cukinią, a dziś nawet tosta z pesto i mozzarellą. Czyli brak sukcesów. Przerasta mnie ilość masła.
Za to udało mi zrobić całkiem francuskie pełnoziarniste śniadaniowe brioche z nutelą i kremem waniliowym ; )
Nie wiem jeszcze jak smakują... ale pachną wspaniale ; )
Składniki:
Ciasto:
(na ok 8 bułeczek)
250 g mąki pełnoziarnistej
20 g drobnego cukru
25 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego odtłuszczonego mleka
2 jajka
3 łyżki masła (lub 1/4 szklanki oleju)
szczypta soli
szczypta kurkumy
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka i łyżkę mąki, odstawiamy na 10 minut
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy tłuszcz, resztę mleka, cukier.
Wlewamy zaczyn.
Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
Odstawiamy do podwojenia objętości
Krem waniliowy:
2 żółtka
pół szklanki mleka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
pożądany chlust advocat'u
( powinna być też wieeelka łyżka masła- żeby było bardziej francusko)
łyżka mąki ziemniaczanej
Gotujemy mleko, rozpuszczamy w nim cukier
Dodajemy advocat, żółtka
Sypiemy mąkę i baardzo mocno mieszamy (trzepaczką) aby nie było grudek
Zagotowujemy cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia
Zostawiamy aby ostygnął
Nutela- ze słoika <3
Przygotowanie:
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy brązowym cukrem (wspaniale się karmelizuje)
Dzielimy ciasto na 8 równych kulek.
Robimy z nich placki i układamy na nich po łyżeczce kremu i nuteli.
Formujemy kulki, uważając, żeby dokładnie je zakleić.
Układamy w naczyniu do wyrośnięcia- ok 3 minut.
Pieczemy w temperaturze 180* aż będą złote i pachnące.
W wyjęciu ich z piekarnika bardzo pomogą piękne łapki z http://homelook.pl/
xoxo
Wika
Krem waniliowy i czekoladowy w bułeczkach, mniam. Chętnie porwałabym jedną na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńz nutellą i kremem waniliowym, to musi być genialne!
OdpowiedzUsuńPełnoziarnistego brioche jeszcze nie widziałam ale to świetny pomysł na trochę zdrowia w tej rozpuście :) W oryginalnych przepisach powalała mnie ilość masła ale ta u Ciebie zdecydowanie zachęca do wypróbowania :) I jeszcze te dodatki- pysznie!
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne i jeszcze z mąką pełnoziarnistą, to zdecydowanie coś dla mnie ! :D
OdpowiedzUsuńpiękne te Twoje brioche! przepis wykonalny, ale czy myślisz, ze można na słono? ostatnio robiłam za dużo wypieków słodkich.
OdpowiedzUsuńPiękny ten Twój garnek na zdjęciu profilowym, możesz zdradzić skąd?pozdrawiam:)
Garnek jest z ... tesco ; ) Kupiony kilka lat tamu ; )
UsuńA na słono, w sumie to tak. Takie bułeczki z np. sosem pomidorowym i mozarellą... hmm: ) Musiałby by się fajnie ciągnąć przy jedzeniu ; )
wyglądają przepięknie, chętnie bym takich spróbowała :) a łapki prześliczne :)
OdpowiedzUsuńObłędne. Skusiłam się, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńśliczne brioszki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Muszą być przepyszne. :-)
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam jak nadgryzam jedną z tych pysznych bułeczek, przegryzam się przez chrupiącą skórkę, do miękkiego miąższu, a potem wypływa takie pyszne nadzienie!!!
OdpowiedzUsuńo raju...
ślinkę przełykam
Monika
jeśli z nutellą, to na bank pyszne :)
OdpowiedzUsuńswoją drogą ciekawy sposób na pieczenie bułeczek w naczyniu do zapiekania - na pewno do wypróbowania
Brioche uwielbiam! i dosyć często robię, bo są przepyszne! z nutellą jeszcze nie robiłam, ale podejrzewam, że są pyszne. Ze swojej strony mogę polecić z creme patisierre i czekoladą. Istna rozkosz!
OdpowiedzUsuńNo właśnie, i krem jest :) zauważyłam, to co najbardziej lubię, nutellę, a krem waniliowy mi uciekł :):)
Usuń