niedziela, 28 października 2012

10 przykazań idealnego tiramisu.




1. Tiramisu jemy na śniadanie. Nic nie smakuje tak dobrze na śniadanie jak tiramisu.

2. Gdy nie jemy tiramisu na śniadanie, jemy je z przyjaciółmi. Smakuje równie dobrze jak na śniadanie.

3. Zawsze ubijamy białka. Z cukrem pudrem. Na sztywno, jak na bezę. Gwarancja puszystości.

4. Na 250 g serka 1 jajko. Nie więcej, bo będzie jajecznica.

5. Mascarpone musi być dobre. Dobre, znaczy tu Włoskie.

6. Espresso musi być mocne i aromatyczne.

7. Amaretto. Prawdziwe amaretto.

8. Biszkopty - tylko podłużne !

9. Idealny smak? 250 g mascarpone i 250 g waniliowego serka firmy zaczynającej się na T i brzmiącej jak przedstawiciel pewnego muzułmańskiego kraju.

10. Nie ma w nim śmietany !!





Składniki :
(które na pewno wszyscy znacie)
250 g mascarpone
250 g serka ( odsyłam do punktu 8)
2 jajka
cukier waniliowy ( 2 łyżki)
cukier puder ( 1 łyżka)

200 g podłużnych biszkoptów

podwójne espresso
amaretto


Przygotowanie:
1. Ubijamy białka z cukrem pudrem, na sztywno.
2. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i serkami.

3. Biszkopty nasączamy kawą z amaretto. Układamy je w naczyniu.

4. Przekładamy warstwami. Biszkopty, krem, biszkopty, krem.

: )
xoxo
Wika


P.s
Pamiętajcie o halloweenowym konkursie z Home Look !






38 komentarzy:

  1. Tiramisu faktycznie najlepiej smakuje jedzone na śniadanie. Ja robię je jednak nieco inaczej - z samego mascarpone i na 250 g serka dodaję 2 żółtka. Nigdy nie dodaję białek :) Ale wiadomo - każdy ma swój własny przepis, który według niego jest najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  2. Białka muszą być dla lekkości...
    BTW - Kocham Tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tiramisu na śniadanie? nie słyszałam o tym nigdy. ale.. muszę się sama przekonać, czy rzeczywiśćie jest wtedy najlepsze.
    poza tym, chyba zastosuję się do Twoich przykazań - tiramisu według nich wygląda bardzo obiecująco :]

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, tiramisu na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. taka rozpusta od rana :) podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie tiramisu robi się bez białek, jedyny ser to mascarpone, ale wiadomo, nie ma jednego prawdziwego przepisu, tak jak z bigosem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się z każdym punktem tiramisowych dziesięciu przykazań :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale piękne zdjęcia! :D
    A za rady bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tiramisu i zgadzam się z Twoimi punktami, ale uważam, że dodatek śmietany nadaje lekkości do masy tiramisu i ja dodaję, bo tak jadałam u mojej cioci we Włoszech :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ciocia to inny przepis : ) Też zmam Włochów, którzy dodaję śmietanę: )

      Usuń
  10. Z przepisu nie wynika, co zrobić z ubitymi białkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zastawiam się, czemu wszystkie pozytywne komentarze są podpisane, a jak komuś się coś nie podoba to jest anonimowo ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem anonimowa, a też muszę stwierdzić, że w przepisie nie napisałaś co zrobić z białkami:-)). Ja wiem, ale być może nie wszyscy wiedzą... Co do komentarzy od Anonimowych, zgadzam się, że zwykle wytykaja błędy i niedociągnięcia. Krytykować z ukrycia jest bezpieczniej. :-)

      Usuń
  12. No nie rewelacyjny post Weroniko! ^^ Tiramisu wygląda tak apetycznie, a Ty tak ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Weronika, po pierwsze świetnie wyglądasz, po drugie tiramisu swietnie smakuje na snidanie, a da mnie wszystkie ciasta to wymarzone śniadania! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. tiramisu apetyczne, tylko po co ten ekshibicjonizm w szlafroczku:( rozumiem ze następny wpis będzie w samej bieliźnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. taka pyszność a ja na diecie...umarłam !
    obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Najbardziej podoba mi się punkt 1- jemy tiramisu na śniadanie.
    Cudownie!
    Pięknie je ozdobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  17. I na śniadanie.... i na obiad.... i na kolację;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Może nie jestem wielką fanką tiramisu (należę chyba do mniejszości). Ale i tak z chęcią bym zaczęła dzień w szlafroczku smakując tiramisu :)
    Pozdrawiam, Tosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę ? Myślałam, że wszyscy lubią ! A pizze ? Lubisz ?

      Usuń
  19. ja dodaję ubitą śmietankę czasem i jest pyszne :)

    a co do reszty punktów, to faktycznie zgadza się. i co fajne, na drugi dzień od przygotowania jest lepsze niż w dzień w który się je robi:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Sporawa porcja, mam nadzieję, że sama jej nie jadłaś, bo mógł rozboleć brzuszek:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj zjadłabym takie tiramisu. Twoje wygląda... idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Tiramisu na śniadanie, oj jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tiramisu na śniadanie to świetny pomysł :-D

    OdpowiedzUsuń
  24. tiramisu uwielbiam, ale zdecydowanie zakochalam sie w Twoim zyrandolu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak ja. Lubię moje tiramisu, ale swój żyrandol to kocham <3

      Usuń
  25. punkt 1 popieram w 100% ;) A jak nie na śniadanie, to wyciągając z lodówki coś innego na śniadanie chociaż kęs trzeba zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Haha, my chyba jestesmy rodzina
    Ja tez mysle ze tiramisu jesc sie powinno na sniadanie!!!

    OdpowiedzUsuń