poniedziałek, 15 października 2012

Greckie przyjemności. Znaczy przekąski; )


Greckie przekąski.
Kocham Grecję, szczególnie jesienią i szczególnie jedzenie : )
Kraj o najsmaczniejszych warzywach i owocach. Najgorszym frappe. Najlepszym kolorze nieba i wody. Najspokojniejszych wieczorach.
Kocham Greckie wyspy, przystawki i jachty.
Pogodę, muzykę, klaskanie, białe domki.
Prostotę i słońce. I gwiazdy.
Kocham Grecję antyczną, nie taką jak Ateny.

Przystawki w greckim stylu.

1. Snakopity ze szpinakiem

Składniki :
(na 14 rożków)
2 płaty ciasta francuskiego
200 g szpinaku
100 g fety

czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrozić, usmażyć na patelni z czosnkiem i przyprawami.

2. Ciasto francuskie rozłożyć, zaznaczyć nożem trójkąty.


3. Nakładać po łyżce szpinaku i kawałku fety na każdy trójkąt.

4. Nałożyć 2 płat. Wyciąć trójkąty. Skleić rogi.
5. Piec tak jak polecają na opakowaniu ciastka.





2. Orzechowe roladki z bakłażana
Składniki:
2 bakłażany
150 g orzechów włoskich
pół pęczka pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
oliwa

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Bakłażany kroimy w podłużne plastry, pieczemy z obu stron na grillowej patelni.
2. Orzechy prażymy na suchej patelni.
3. Rozgniatamy (np. w moździeżu), dodajemy oliwę, pietruszką, jogurt. Mieszamy.



4. Kładziemy po łyżce pasty na bakłażany, rolujemy, spinamy wykałaczką.




3. Feta z miodem i migdałami
Składniki:
200 g twardej fety
2 łyżki miodu
garść płatków migdałowych
oliwa

Przygotowanie:
1. Fetę kroimy w kostkę, pieczemy na patelni grillowej.
2. Prażymy migdały.
3. Roztapiamy miód.
4. Kostki fety wykładamy na sałatę, polewamy miodem i migdałami. Podajemy gorące : )

I trochę Grecji : )












20 komentarzy:

  1. Jakie pyszności! :) Moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Grecja to też moje miejsce,poza sezonem.
    Pyszne przystawki ,które mogą służyć za cały posiłek.
    Tylko Grecy nie używają ciasta francuskiego,ale filo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pogardzilabym takimi greckimi przyjemnosciami :) Wszystko prezentuje sie wspaniale. Sliczne wakacyjne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. orzechowe roladki z bakłażana. jakie pyszności!!!! :) uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale u Ciebie smacznie! Rożki muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię, pyszne połączenie. I oczywiście zazdroszczę wyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te przystawki są fantastyczne, szczególnie podobają mi się rożki ze szpinakiem i fetą.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tez kocham własnie taka Grecję jak napisałaś! a dzięki tym smakołykom zapachniało nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne smaki...ale szczególnie podoba mi się ta feta pieczona z migdałami:)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny opis na początku, zgadzam sie z nim całkowicie !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja jeszcze nigdy w Grecji nie byłam.... Marzy mi się tam żeglowanie, no i teraz też smakowanie. I na pewno wszystkie owoce i warzywa intensywnie pachną...

    OdpowiedzUsuń
  12. Też uwielbiam Grecje, musze wyprobowac te cudowne przysmaki ze zdjec :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jestem może wielką fanką kuchni greckiej, ale to nie znaczy, że jej w ogóle nie lubię. Patrząc na Twoje przekąski, szczególnie roladki z bakłażana, mogę jednak stwierdzić, że kuchnia ta ma wiele smacznych akcentów :)
    Co do samej Grecji to podobnie jak i Tobie, lepiej kojarzy mi się antyczna Grecja. Ale prostota, słońce, wyspy i białe domki też mają swoje uroki :)
    Pozdrawiam, Tosia.

    OdpowiedzUsuń
  14. wszystko wygląda wyśmienicie, z wielka przyjemnością bym wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy te cztery ryby od lewej to nie są "Saupe-sarpa salpa ". Kupiłem takie na targu rybnym w Marsylii. Jak się okazało to są trujące ryby. Jeśli użyjemy głów to halucynacje gwarantowane. Ja nie ryzykowałem i je wyrzuciłem :d

    OdpowiedzUsuń
  16. Te są samodzielnie złowione w jakieś greckiej zatoczce ; ) Może były halucynogenne... nie pamiętam : )

    OdpowiedzUsuń