Greckie przekąski.
Kocham Grecję, szczególnie jesienią i szczególnie jedzenie : )
Kraj o najsmaczniejszych warzywach i owocach. Najgorszym frappe. Najlepszym kolorze nieba i wody. Najspokojniejszych wieczorach.
Kocham Greckie wyspy, przystawki i jachty.
Pogodę, muzykę, klaskanie, białe domki.
Prostotę i słońce. I gwiazdy.
Kocham Grecję antyczną, nie taką jak Ateny.
Przystawki w greckim stylu.
1. Snakopity ze szpinakiem
Składniki :
(na 14 rożków)
2 płaty ciasta francuskiego
200 g szpinaku
100 g fety
czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrozić, usmażyć na patelni z czosnkiem i przyprawami.
2. Ciasto francuskie rozłożyć, zaznaczyć nożem trójkąty.
3. Nakładać po łyżce szpinaku i kawałku fety na każdy trójkąt.
4. Nałożyć 2 płat. Wyciąć trójkąty. Skleić rogi.
5. Piec tak jak polecają na opakowaniu ciastka.
2. Orzechowe roladki z bakłażana
Składniki:
2 bakłażany
150 g orzechów włoskich
pół pęczka pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bakłażany kroimy w podłużne plastry, pieczemy z obu stron na grillowej patelni.
2. Orzechy prażymy na suchej patelni.
3. Rozgniatamy (np. w moździeżu), dodajemy oliwę, pietruszką, jogurt. Mieszamy.
4. Kładziemy po łyżce pasty na bakłażany, rolujemy, spinamy wykałaczką.
3. Feta z miodem i migdałami
Składniki:
200 g twardej fety
2 łyżki miodu
garść płatków migdałowych
oliwa
Przygotowanie:
1. Fetę kroimy w kostkę, pieczemy na patelni grillowej.
2. Prażymy migdały.
3. Roztapiamy miód.
4. Kostki fety wykładamy na sałatę, polewamy miodem i migdałami. Podajemy gorące : )
I trochę Grecji : )
Pyszne!
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! :) Moje smaki.
OdpowiedzUsuńGrecja to też moje miejsce,poza sezonem.
OdpowiedzUsuńPyszne przystawki ,które mogą służyć za cały posiłek.
Tylko Grecy nie używają ciasta francuskiego,ale filo.
Prawdziwa uczta bogów :)
OdpowiedzUsuńNie pogardzilabym takimi greckimi przyjemnosciami :) Wszystko prezentuje sie wspaniale. Sliczne wakacyjne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńorzechowe roladki z bakłażana. jakie pyszności!!!! :) uwielbiam.
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie smacznie! Rożki muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, pyszne połączenie. I oczywiście zazdroszczę wyprawy :)
OdpowiedzUsuńTe przystawki są fantastyczne, szczególnie podobają mi się rożki ze szpinakiem i fetą.
OdpowiedzUsuńJa tez kocham własnie taka Grecję jak napisałaś! a dzięki tym smakołykom zapachniało nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńPyszne smaki...ale szczególnie podoba mi się ta feta pieczona z migdałami:)!
OdpowiedzUsuńPiękny opis na początku, zgadzam sie z nim całkowicie !:)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nigdy w Grecji nie byłam.... Marzy mi się tam żeglowanie, no i teraz też smakowanie. I na pewno wszystkie owoce i warzywa intensywnie pachną...
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam Grecje, musze wyprobowac te cudowne przysmaki ze zdjec :)
OdpowiedzUsuńKocham Grecje! Pyszności:)
OdpowiedzUsuńwow, cudo! az zglodniałam :))
OdpowiedzUsuńNie jestem może wielką fanką kuchni greckiej, ale to nie znaczy, że jej w ogóle nie lubię. Patrząc na Twoje przekąski, szczególnie roladki z bakłażana, mogę jednak stwierdzić, że kuchnia ta ma wiele smacznych akcentów :)
OdpowiedzUsuńCo do samej Grecji to podobnie jak i Tobie, lepiej kojarzy mi się antyczna Grecja. Ale prostota, słońce, wyspy i białe domki też mają swoje uroki :)
Pozdrawiam, Tosia.
wszystko wygląda wyśmienicie, z wielka przyjemnością bym wypróbowała
OdpowiedzUsuńA czy te cztery ryby od lewej to nie są "Saupe-sarpa salpa ". Kupiłem takie na targu rybnym w Marsylii. Jak się okazało to są trujące ryby. Jeśli użyjemy głów to halucynacje gwarantowane. Ja nie ryzykowałem i je wyrzuciłem :d
OdpowiedzUsuńTe są samodzielnie złowione w jakieś greckiej zatoczce ; ) Może były halucynogenne... nie pamiętam : )
OdpowiedzUsuń