środa, 16 listopada 2011

Wykwintna pasta z winem





Witam Was,
ostatnio jakoś nie mogłam się zebrać do pisania. Co nie znaczy że nie gotowałam, bo to jedyne co teraz trzyma mnie w jako takiej formie. Marzy mi się zostawić wszystko i wyjechać do Włoch na kurs kulinarny. Nie studiować tylko gotować. Uczyć się do mistrzów. Zamiast smk'ek mieć małego fiata i znacznie lżejszy klimat. Bez deszczu i wiatru, chociaż w tym roku nie mogę narzekać...
A dziś? Było strasznie i okropnie... więc? Gotujemy z winem ; ) I w kieliszku i w daniu. Nie ma zdjęcia, ale jest przepis i idea. Danie ma ekskluzywny smak, zobaczycie sami ; )


Składniki:
-Makaron (typu papardelle ewentalnie tagliatelle )
-ser z niebieską pleśnią (Lazur) 100 g na 4 osoby
-pomidorki koktajlowe
-suszone pomidory
-kapary
-białe wytrawne wino
-oliwa
-czosnek
-sól, pieprz, papryka, kurkuma
-świeża bazylia i rozmaryn (koniecznie rozmaryn! )

-mielone migdały do posypania

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy bardzo al'dente (czyli o 2 minuty krócej)
2. Na patelnię wlewamy oliwę,wrzucamy przekrojone na pół pomidorki i suszone, czosnek pokrojony w plasterki,kapary, siekamy świeże zioła.
3.Na tej samej patelni roztapiamy ser.
4.Zalewamy winem i przykrywamy żeby przeniknęły się smaki.
5. Na suchej patelni podgrzewany zmielone migdały (lub jakiekolwiek inne orzechy)
6. Mieszamy makaron z sosem ; )

Koniecznie podajemy z białym winem.
Resztę sosu najlepiej zjeść z ciabbatą.
I chyba jest trochę lepiej na świecie ; )

<3

<3

3 komentarze:

  1. Zapraszamy do dodania do akcji wino i sery http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wino-i-sery i na naszą degustację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, gotowanie z winem przepedza nawet najczarniejsze chmury :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wino w makaronowych daniach to jest to!
    Samego jednak nie piję (z racji wieku i upodobań smakowych :D)

    OdpowiedzUsuń